Musiikkimaun kehittyminen iän myötä ja musiikin merkitys eri aikoina


Musiikin merkitys elämässäni on ollut suuri. Olen aina pitänyt siitä.  Varsinkin laulamisesta. Jo pienenä kerholaisena pidin laulamisesta ja ihmisillä oli tapana kysyä miksi aina lauloin. En osannut heille vastata, minä vaan pidin siitä.

Ala- asteellakin lauloin aina kotimatkoilla silloin kuin kävelin yksin. Silloin en vielä osannut mitään oikeita biisejä vaan keksin omia ja lauloin niitä. Tai no osasin minä sitten jotain Apulannan Maanantai -biisin sanoja ala-asteen lopussa, kun olimme kaverini kanssa sitä harjoitelleet koulun välitunneilla. En ole mikään kummoinen laulaja, mutta pidän siitä vieläkin. Hyvän kaverinikin kanssa on todella mukava lauleskella silloin tällöin.

Ala- asteella musiikkimakuni oli aivan kamala: D Pidin Pikku G:stä ja Petri Munkista.  Silloin kuuntelin sellaista kevyttä musiikkia mitä muutkin sen ikäiset. Luulisin. Ehkä. 😀 Pidin jo  silloin musiikin kuuntelusta, mutta musiikkivalintaan ei liittynyt niin paljon tunteisiin, kuin myöhemmin.  Ala-asteella oli ihan mukavaa, vaikkakin sain toisinaan osakseni kiusaamista ja pilkkaamista, mutta oli siinä myös jotain hyvää.

Ala-asteella meille tuli kotiin piano, kun oli muistaakseni kolmannella luokalla. Meillä kävi jonkun aikaan joku opiskelija opettamassa pianonsoittoa, minulle ja kahdelle isosiskolleni.  Sitten jossain vaiheessa opiskelija jätti opettamisen. Sen jälkeen olin hieman laiska jatkamaan opettelua itsekseni. Lopulta en enää osannut soittaa vasemman käden nuotteja.  Myöhemmällä iällä sitten opettelin soittamaan vasemmalla kädellä sointuja.

Nyt nautin kovasti pianonsoittamisesta. Soittaessa tulee todella hyvä olo ja saa ilmaista tunnetilojaan musiikin kautta.  Olen viime vuosina jonkun verran kehittynyt vaikka ei se soitto mitään ykkösluokkaa vielä ole.

Yläasteella aloin kuunnella musiikkia enemmän tunnepohjalta. Mieleni oli usein synkkä ja tunsin itseni melko yksinäiseksi sekä ulkopuoliseksi. Löysin yläasteella Sonata Arctican ja aloin kuunnella enemmän Apulantaa.  Toisinaan kuuntelin myös Epicaa, Apocalypticaa, Nakedia ja Green Dayta.  Pidin myös Lovexista ja Smackista. Nämä  musiikkivalinnat auttoivat jaksamaan yläasteen.

Lukion alettua elämä alkoi sujua paremmin. aloin kuunnella enemmän suomipoppia ja rokkia mm. Yö, Popeda, PmmP ja yhä se Apulanta mukana kulki matkassa. Muutamaa ulkomaaliasta bändiäkin aloin kuunnella mm. The Black Eyed Peas ja Gorillaz.  Varsinkin Juha Tapion musiikista tuli minulle hyvin tärkeää, koska se kosketti ja puhutti minua hyvin paljon.

Viime vuonna kuuntelin suomipopin ja rockin lisäksi ulkomaalaisia biisejä joita baareissakin soitetaan paljon.  Myös metallia kuuntelin mm. Norheria. Tykästyin P!nkin musiikkiin. Siinä oli niin paljon energiaa ja tunnetta. Opin myös pitämään klassisesta musiikista. Kuuntelin vähän kaikkea. Mielialani olivat viime vuonna vaihtelevia. Välillä olin iloinen ja välillä ihan maassa. Musiikki oli välillä pitkiäkin aikoja iloista, mutta välillä taas ranteet auki angstia.   Asuntolaan muutto vieraalle paikkakunnalle niin alussa oli hieman orpo olo ja totuttelua siihen, ettei näe vanhoja kavereita niin usein kuin halusi. Kuitenkin uudet opinnot tuntuivat kivoilta ja ajan kuluessa sai uusiakin kavereita.

Tänä vuonna olen alkanut kuunnella enemmän sellaista niin sanottua hömppämusiikkia Johanna Kurkelaa, Suvi Teräsniskaa, Anna Puuta, Finlandersia ja yms. Myös ulkomaalaista hömppääkin kuuntelin. Siihen vaikuttaa se, että tapasin poikakaverini. Hän tekee minut hirmu onnelliseksi ja hänen seurassaan tuntuu siltä, että murheet ja huolet ovat jossain kaukana. Hänen ansiostaan jaksan pysyä positiivisena ja hymyillä ja uskoa parempaan.

Musiikkimakuni on siis ollut erilaista eri ajanjaksoilla 😀  Osa niistä mitä olen kuunnellut aikasemmin pidän  vieläkin. Mutta esim. Petri Munkia en kuuntele ollenkaan enkä Pikku G:tä enkä myöstään Smackia 🙂 Mutta Sonta Arcticasta, Juha Tapiosta ja Apulannasta pidän yhä 🙂 Olen vieläkin sellainen, kun jokin painaa tai ärsyttää pitää laittaa raskaampaa musiikkia, se jotenkin purkaa sen ikävän tunteen. 🙂

 Musiikki auttaa rentouttamaan ja tuottaa hyvää oloa 🙂 Ja mikä parasta sen voi jakaa muiden kanssa, jos haluaa. 🙂

Tässä linkki jos haluat tietää mitä terveyskirjasto sanoo musiikin vaikutuksista

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=onn00010&p_teos=onn&p_selaus=

 Pidän tästä videoasta ja musiikista. Varsinkin tuosta pianosta 🙂

Published by

smilingloopy

Olen 26-vuotias geronomiopiskelija, joka kirjoittaa ajatuksistaan elämän iloista ja suruista sekä kaikesta mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s