Haaveet turhia vai tarpeellisia?


Eräs ihminen sanoi kerran minulle, ettei toivo enää mitään elämältä. Hänen mielestään haaveileminen ja toivominen oli sellaista haihattelua. Elämässä täytyy kuulema tehdä asioita eikä haihatella.

Aloin miettimään silloin millaista ihmisen elämä olisi, jos hän ei haaveilisi jostain? Kuullostaa jotenkin surulliselta ja mahdottomalta. Ihminen toivoo ja haaveilee aina jostain, tiedostaen tai tiedostamatta sitä. Ne voivat olla pieniä tai isoja. Jotkut voivat olla nopeasti ja helpoisti toteutettavia, osa vie aikaa ja töitä, jotkut taas eivät aina toteudu. Kuitenkin niitä on.Ne voidaan jakaa karkeasti biologisiin, sosiaalisiin ja psyykkisiin.

Biologisia toiveet voivat liittyä esimerkiksi nälkään ja janoon. Olet ollut vaikkapa kaupungilla ostoksilla ja juossut ympäri kauppoja. Yhtäkkiä huomaat, että sinulla on nälkä. Silloin useimmat ihmiset ajattelevat, että nyt täytyisi syödä jotain. Silloin saattaa toivoa, että lähellä olisi hyvä ravintola, josta saisi hyvää ruokaa tai lähistöltä löytyisi jokin tietty ravintola esimerkiksi kiinalainen ravintola ( Yksi omista suosikeistani) tai joku ruokakauppa josta saisi kätevästi jotain pientä syötävää, jotta selviäisi kotiin saakka.

Sosiaaliset toiveet ja haaveet voivat liittyä vaikkapa vallan haluun taikka pätemiseen ja suorittamiseen. Sitä voi haaveilla, siitä että jonain päivänä on suuren yrityksen johtaja ja on paljon alaisia eli omaan tulevaan uraan liittyvästä. Haluun saavuttaa asioita ja saada osakseen ihailua.

Psyykkisiin haaveisiin ja toiveisiin voi liittyä tunneperäiset asiat kuten rakkaus, uteliaisuus, ystävyys. Haaveilee vaikka siitä, että tulisi joku joka täyttäisi sisällä olevan tyhjyyden ja ihmisiä ympärillä, joitten kanssa jakavat elämän hyvät ja huonot hetket. Toive siitä, että ne tärkeät ihmiset voivat hyvin ja jaksaisivat pysyä rinnalla, vaikka mitä elämässä tapahtuisi. Se, että on kiinnostunut vaikka Yhdysvaltojen historiasta, voi saada ihmisen motivoitumaan opiskelemaan historiaa ja haaveilemaan historiantutkijan ammatista.

Jotkut sanovat, että ei kannata haaveilla esimerkiksi tietystä ammatista. Sitä voi pettyä, ettei siksi tule koskaan tai jotkut ajattelevat työ kuin työ, tärkeintä on vain tienata rahaa ja elää. Itse en usko siihen vaan siihen, että on tärkeää, että ihmisellä on toiveita ja haaveita ja niiden asioiden tavoittelu. Ne tuovat motivaatiota tehdä asioita, koska on olemassa jokin asia johon pyrkiä ja jotain itselleen tärkeää. Kun haaveilee jostain ammatista, sitä on motivoitunut hakemaan kyseiseen koulutukseen ja suoriutumaan siitä mahdollisimman hyvin sekä työllistymään opintojen jälkeen. Voi tietysti käydä niin, että ihminen huomaa ettei ala olekaan itseään varten tai jää työttömäksi. Yksi mahdollisuus on, ettei pääse opiskelemaan mitä haluaisi opiskella. Jotain täytyy silloin keksiä ja useimiten syntyy uusia unelmia, joita toteuttaa. Eikä se ole huono asia, jos unelmat eivät aina toteudu silloin kuin toivoisi. Se voi kuitenkin olla jossain edessäpäin tai on vain tarkoitettu niin, ettei haave toteudu. Asiasta ei kannata lannistua, koska siitä voi koittua jotain hyvää. Tärkeintä on kuitenkin luottaa itseensä, tehdä parhaansa ja tehdä töitä sen eteen mitä elämältä haluaa. On tärkeä muistaa töitä, koska haaveet eivät toteudu ilman sitä ja niiden saavuttaminen tuntuu paremmalta, kun tietää nähneensä vaivaa niiden eteen. Ei riitä, että haaveilee, täytyy jotain tehdäkin.

Itse haaveilin pitkään toimittajan urasta, mutta hautasin sen, koska en uskonut itseeni.En uskonut, että minusta olisi siihen ja lannistuin siitä, kun äidinkielen kirjoitukset eivät menneet aikoinaan niin hyvin kuin toivoin. Nyt tiedän, ettei minun olisi pitänyt uskoa itseeni eikä ajatella sillä tavalla kuin tein. Kuitenkaan se, ettei se haave toteutunut ollut huono juttu. Jos niin ei olisi käynyt, en olisi hakenut opiskelemaan lähihoitajaksi. Lähihoitajaksi opiskelu, ei ollut unelma-ammattini kun hain, mutta opintojeni aikana huomasin olevani oikealla alalla ja aloin haaveilla siitä, että minusta tulisi hyvä hoitaja. Kesän olin töissä, mutta tällä hetkellä työttömänä. Toiveeni olisi nyt, että löytäisin työpaikan ja aion ensi keväänä hakea ammattikorkeakouluun. Haaveeni on muuttaa yhteen poikaystäväni kanssa, voida opiskella lisää, mennä naimisiin, perustaa perhe ja hyvät ihmissuhteet yms. Lisäksi olisi ihana tehdä joskus ulkomaanmatka ja on pieniä haaveita näiden lisäksi. Toivon, että itselleni tärkeillä ihmisillä on asiat hyvin ja pysyvät terveinä.

On jotenkin vaikea uskoa, että ihminen voisi olla onnellinen ilman toiveita ja haaveita. En usko, että on kauas kantoisaa, että ihminen hakeutuu alalle, joka ei kiinnosta yhtään tai ei ole minkäänlaista syytä tehdä kyseistä työtä. Silloin ihmisellä ei ole motivaatiota tehdä työtään mahdollisimman hyvin. Uskon siihen, että on tuottavempaa kun työ on itselleen mielekästä tai yrittää tehdä siitä jollain tapaa mielekkään ja on, jokin syy minkä takia tekee töitä. Keskittyy positiivisiin asioihin negatiivisten sijasta. Se näkyy varmasti työtuloksessa. Se,että elämässä on tavoitteita, ne auttavat ihmistä eteenpäin Kun ihminen haaveilee eläkepäivinään matkustavansa ulkomaille ja harrastavansa, silloin ihmisellä on motivaatio tehdä töitä, jotta on rahaa, jota säästää eläkepäiviä varten. Haave voi vaikka olla myös uusi kännykkä, silloin on syy tehdä töitä jotta saa rahaa siihen.

Näin ollen olen sitä mieltä, että maailma ilman haaveita, olisi liian tylsä ja väritön. Minun mielestä ihmisen, ei pitäisi lakata haaveilemasta ja ajatella, että se on oikeutettua vain lapsena. Meillä kaikilla on oikeus haaveilla ja toivoa. Sitä oikeutetta meiltä ei kukaan saa viedä pois.  Tässä maailmassa, jossa joka päivä tapahtuu synkkiä asioita, täytyy olla olla jonkin valopilke, jota kohti kulkea.

Laitoin muuten googleen hakusanaksi unelma ja wikipedian mukaan

Unelma (Asparagus setaceus syn. Asparagus plumosus) on yleinen huonekasvi, joka on sukua ruokaparsalle (Asparagus officinalis). Unelmaa käytetään viherkasvina sekä leikkovihreänä kimpuissa. Kasvi muistuttaa jonkin verran saniaista hienoine sulkamaisine lehdistöineen, joka oikeasti koostuu suuresta määrästä ohuita lehtiruoteja.

Viileässä vietetyn lepoajan jälkeen unelma voi kukkia ja tuottaa punaisia, puolukan kokoisia marjoja.

Unelma tarkoittaa myös haavetta tai toivekuvaa ja on myös naisen etunimi.

En ollut ennen tätä päivää tietoinen, että unelma on myös huonekasvi 🙂 Opin taas jotain uutta 🙂

Published by

smilingloopy

Olen 26-vuotias geronomiopiskelija, joka kirjoittaa ajatuksistaan elämän iloista ja suruista sekä kaikesta mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s