Rakkaudesta työhön


Kohta valmistumisestani kuntoutukseen suuntautuneeksi lähihoitajaksi kulunut 2 vuotta. Ei tunnu siltä, että aikaa olisi kulunut jo niin pitkä aika. Urani aloitin kesätöissä opiskelupaikkakunnalla ja sen loputtua palasin kotiseudulleni. Muutama kuukaus ehti vierähtää ennen kuin löysin uuden työpaikan. Nyt olen työskennellyt samassa palvelutalossa 1,5  vuotta. Ensin tein pari sopimusta palkkatuella ja sitten olen ollut varinaisena palkallisena ja nyt kevään tehnyt erilaisia sijaisuuksia. Tällä hetkellä jännittelen miten työni tästä jatkuu, mutta esimies ainakin sanonut töitä riittävän 🙂  Lisäksi hain tänäkin keväänä ammattikorkeakouluun ja jännitän pääsenkö pääsykokeisiin. Edellisinä hakukertoina en ole päässyt sinne asti, vaan jäänyt kalkkiviivoille. Peukut ja varpaat pystyssä!:)

Olen omasta mielestäni kehittynyt ammatillisesti kahden vuoden aikana ja on tullut koettua tilanteihin, joihin varauduttu koulutuksilla, mutta kun tilanne tulee päälle on se aivan erillaista kuin harjoitustilanteessa.  Ne tilanteet ovat myös kasvattaneet hoitajana.

Näin jälkeenpäin ajateltuna olin urani alussa aika naivii ja vaikka osasin jo siinä paljon asioita ja olin saanut opiskeluaikana paljon hyvää palautetts työssäoppimisjaksoiltani olin aika epävarma siitä, vaikka olin koulutuksen saanut, osaanko varmasti ja pystynkö. Työssäoppimispaikoilla työpaikalla oli vastuu opiskelijan tekemisistä, työelämään astuessa vastuu siirtyi kokonaan itselleen. Itse vastaa itselleen työstään.  Olin ujo ja melko arka, mutta kuitenkin tulin vanhuksien kanssa hyvin toimeen.

Se on kyllä vanha totuus, että työopettaa työntekijänsä. Itsevarmuuteni on kasvanut työntekijänä ja olen opiinut olemaan sopivan jämti. En enää pelkää uusia tilanteita, vaan otan ne mahdollisuuksina oppia uutta ja tartun niuhin. Paljon olen oppinut ja kokenut jo lyhyen urani aikana, mutta tiedän minulla on myös hyvin paljon vielä opittavaa. Se onkin tässä alassa ja työssä parasta, koskaan ei ole täysin valmis. Aina oppii jotain uutta ja tietoa asioista tulee lisää, sitä mukaan kun kehitys menee eteenpäin.

Vielä en tiedä teenkö töitä lähihoitajana koko loppuelämäni, mutta sen tiedän, että pidän sosiaali-ja terveysalalla, vaikka vuorotyössä on puolensa ja työ osaa olla raskastakin. Toisaalta harvat tässä maailmassa pääsee helpolla. Kuitenkin työni antaa minulle paljon ja pidän vanhuksien parissa työskentelystä. Joku joskus kysyy eivätkö ne vanhukset ole kiukkuisia? Minun mielipide on se, kuka nyt aina jaksaa olla hyvällä tuulella? Kyllähän meillä jokaisella on omst hyvät ja huonot puolemme. Lisäksi on kiva, kun jokainen on luonteeltaan erillainen. Myös sekin kannattaa ottaa huomioon, että ihminen ei välttämättä ole aina ollut esimerkiksi kiroileva ja apua antaessa vastusteleva. Taustalla voi olla muun muassa pitkälle edennyt sairaus eikä ihminen tajua omas tilaansa tai sen tiimoilta estot lähtee. Ihmisellä voi myös olla vaikka pissatulehduskin joka aiheuttaa sekavuuttaa tai vääränlainen lääkitys.  Eikä myöskään sen takia kannata yleistää, että vanhukset ovat äkäisiä sen perusteella, että on muutamaan sellaisen nähnyt. Ja vaikka sitä sanotaan, ettei saisi kiintyä asiakkaisiin, niin kyllä siinä helposti kiintyy, kun olet jonkun kanssa päivittäin tekemisistä. Siitä tulee tahtomattakin tietty osa elämää ja koskettaa omaa sielua. Vaikkei ehkä moni sitä halua uskoa, me hoitajatkin ollaan inhimillisä ja tunnetaan asioita niin kuin muutkin ihmiset.  Ja kun joku poistuu keskuudestamme luonnollisesti mekin suremme ja ikävöimme.

 

 

 

 

Published by

smilingloopy

Olen 26-vuotias geronomiopiskelija, joka kirjoittaa ajatuksistaan elämän iloista ja suruista sekä kaikesta mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s