Menkat Se paljon paheksuttu ja hävetty juttu


Aion nyt puhua aiheesta, joka voi aiheuttaa joissakin paheksuntaa ja joku voi ajatella, että näistä asioista ei saisi puhua julkisesti (pahoittelen) Itse taas pidän asiaa luonnollisena asiana. Nimittäin kuukautiset tunnetaan myös nimellä menkat, se aika kuukaudesta, huolto ja paljon muitakin on. Itse käytän sanaa menkat häpeilemättä.

En häpeä keskustella asiasta, koska se on niin yleinen asia, kaikilla naisilla on menkat jossain vaiheessa elämää ja seuraavat keski-ikään saakka. Miksei niistä voisi siis keskustella? Ja ne joiden mielestä on jotenkin ällöä,että tv:ssä mainostetaan menkkoihin liittyviä tuotteita kuten tamppoonit, niin mietin vain mikä siitä tekee niin ällöä ja pahaa? Miten ihmiset saisivat tietoa niistä tuotteista, jollei niistä missään kerrottaisi?

Itselläni alkoivat menkat 5.luokalla ja jo silloin kärsin kivuliaista menkoista eikä minulla ollut siihen aikaan matkassa särkylääkettä enkä kehdannut käydä terveydenhoitajalta pyytämässä. Muistan hyvin kuinka tunneilla oleminen oli tuskaa ja teki mieli taipua kaksin kerroin. Yhäkin kärsin kovista menkka kivuista, varsinkin kun ne alkavat. Silloin täytyy turvautua särkylääkkeeseen,jotta päivän aikana voisi kyetä tekemään jotain. Kerran kuukaudessa toivon, että vatsan voisi vuokrata jollekin, varsinkin kun tuntuu, että se paisuu kuin pullataikina ja paino näyttää silloin yleensä kilon tai kaksi enemmän, mutta menkkojen päätyttyä paino laskee ns normaaliin. Kuitenkin painoni on pysynyt vuoden aikana suunnilleen samoissa lukemissa. Yleensä pyörii siinä 50-54kg. Pyrin siihen, että pidän sen juuri siinä. Paino ei saa mennä alle 50kg muttei yli 55kg. Syön kuitenkin normaalisti, en rajoita mitään, vaan syön kaikkea kohtuudella, vaikkakin suklaa on sellainen  pahin haasteena 🙂

Menkkakipuja helpottaa usein särkylääkkeen lisäksi liikunta ja hedelmien syönti. Menkkojen aikana pyrin mahdollisimman rentoon oloon, vaatteet löysiä esim. Kotona hillun lököhousuissa ja mukavan löysä paita. Yritän myös ajatella mukavia asioita jotta saa jotenkin unohdettua kivut. Myös teen juonti auttaa. Kahvia yleensä pyrin välttämään, koska se kipristyttää vatsaa entistäkin enemmän.

Mielialoihini menkat vaikuttavat. Olen silloin herkempi kuin yleensä, suutun helpommin asioista, jotka yleensä vain ärsyttäisin ja saatan itkeä herkemmin pienienkin asioiden vuoksi. Vältän vaatteiden sovittamista, koska kuten aikaisemmin totesin tuntuu kuin turpoaisin menkkojen aikana ja tuntuu, kuin mikään ei istuisi kunnolla 🙂 ja sit saattan itkeä ja tuntea oloni huonoksi, vaikkakin tiedän sen olevan turhaa. Tiedän olevani normaali kokoinen ja hyvä sellaisena kuin olen, mutta menkkojen aikana se ei auta.

Kuitenkin menkoista on se hyvä puoli, että ne ovat vain kerran kuukaudessa 🙂 ja siin vaiheessa ehkä murehtisin enemmän, jos niitä ei tulisi. Ainakin tässä elämäntilanteessa. En olisi vielä valmis äidiksi,vaikka lapset ovatkin ihania, muttei nyt vielä ole niiden aika. Joskus sitten. Nyt eletään tätä hetkeä ja mietitään niitä myöhemmin.

Mut niille ihmisille, jotka häpeilevät ostaa kuukautisiin liittyviä tuotteita kaupasta haluaisin sanoa, on kyseessä sitten mies joka ostaa vaimolleen siteitä tai nainen joka ostaa itselleen : ”älä häpeile! Sama asia kuin tarvitsisit silmälasit. Jos jostain asiasta on apua ja hyötyä ei sitä pidä hävetä!”

En ymmärrä miksi normaalia asiaa pitäisi hävetä ja peitellä. Kyllä tällaisesta asiasta pitäisi pystyä keskustelemaan. Tänään luin netistä viestiketjua menkoista. Siellä mietittiin mitä, jos pienemmät lapset ihmettelevät isosiskonsa verisiä lakanoita. Mietin vain, miksei niiden kanssa voisi jutella ja kertoa asiasta, jos näin käy? Nyt eletään jo vuotta 2015 eikä sitä aikakautta jolloin jos nainen istunut nojatuolissa ja tullut veritahra, on täytynyt polttaa sohva. Nyt voisi herätä siihen, että kuukautisista voi jutella julkisesti eikö tarvitse piilotella.

Published by

smilingloopy

Olen 26-vuotias geronomiopiskelija, joka kirjoittaa ajatuksistaan elämän iloista ja suruista sekä kaikesta mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s