1. harjoittelut geronomiopiskelijana


Meillä on ollut nyt menossa ensimmäisiä harjotteluita. Tutustumme ikäihmisten varhaisiin ja hyvinvointia tukeviin palveluihin. Ne ovat tarkoitettu suhteellisen hyväkuntoisille, kotona vielä asuville, eivätkä maksa ikäihmisille mitään.

Pari viikkoa sitten pääsin hyvinvointia tukevalle kotikäynnille, joka on tarkoitettu tänä vuonna 75 vuotta täyttäville, jotka eivät ole palveluiden piirissä esimerkiksi kotihoidon tukipalveluja. (Tukipalveluja ovat muun muassa kauppapalvelu,kylvetyspalvelu ja ruokapalvelu) Hyvinvointia tukevilla kotikäynneillä kartoitetaan, minkälainen tilanne on ei palveluiden piirissä olevilla on. Esimerkiksi onko helppo päästä kauppaan tai asioita hoitamaan, tuleeko syötyä päivittäin miten, onko havaittavissa muistissa ongelmia, voiko olla tarpeen asunnonmuutostyöt ja miten ikäihminen harrastaa liikuntaa. Kotikäyntien tarkoitus on tukea kotona asumista mahdollisimman pitkään, sillä tuodaan tarvittaesssa tukea varhaisessa vaiheessa.   Hyvinvointia tukevat kotikäynnit ovat vapaaehtoisia eli ikäihminen voi päättää haluaako sen. Käynnit ovat kuitenkin ilmaisia. Ensi viikolla pääsen taas käynneille mukaan.

Pari viikkoa sitten pääsin myös palveluohjaajan matkaan. Palveluohjaaja käy ikäihmisen tai huolestuneen omaisen pyynnöstä kotikäynnille ja karttoittaa mikä on tilanne ja mitä palveluja ja tukia ikäihminen voi tarvita. Sitten laaditaan palvelusuunnitelma ja asiakkuus syntyy. Palveluohjaaja ohjaa ikäihmisen oikeiden palvelujen piiriin sekä tarvittaessa huolehtii, että asiakas saa tarvitsemansa tuet. Ikähmisellä voi esimerkiksi olla alkavaa muistiongelma ja omainen huolissaan ikäihmisen ruokailusta. Palveluohjaaja sitten arvioi mitä palveluja ihminen voisi tarvita tuekseen ja ohjaa oikeille ihmisille eteenpäin.

Tämän viikon olen päiväkeskus tyyppisessä paikassa, Ikäasemalla. Paikka on maanantaista perjantaihin 9-14.30 auki. Ikäihminen voi halutessaan mennä sinne lukemaan päivän lehden ja juoda kahvia, sekä olla vuorovaikutuksessa ikäistensä kanssa. Siellä myös järjestetään ohjelmaa, johon voi osallistua, terveydenhoitaja sekä palveluohjaaja ovat myös päivittäin paikalla. Ikäasemalla voi käydä mittauttamssa esimerkiksi verenpaineen. Tänään oli ensimmäinen  päiväni Ikäasemalla ja siellä suunniteltiin tulevia päiviä ja tutustuin mistä palveluohjaaja on vastuussa Ikäasemalla. Ikäasemalla on tarjolla saattajapalvelu, joka koostuu vapaaehtoisista. Jos joku tarvitsisi esimerkiksi lääkäriin saattajaa, palveluohjaaja soittaa vapaaehtoisille, pystyvätkö lähtemään. Tänään pidin tuolijumppaa Ikäasemalla, mikä oli mukavaa, kun ikäihmiset olivat niin ihanan kannustavia ja helposti mukaan lähteviä. Jännitti vain aluksi hieman, kun mikkiin piti puhua ja siellä oli paljon jumppaajia, kuitenkin siitäkin selvittiin. Mukava jälkimaku jäi.

Harjoittelut ovat olleet todella mielenkiintoisia tähän saakka ja on ollut mukava nähdä miten monipuolista työtä geronomi voi tehdä. Vielä, kun löytää sen oman paikkansa sitten joskus tuolta työelämästä valmistuttuaan. Jännityksellä odotetaan mitä tuleman pitää, kuitenkin hienoa tietää, että valmistuttua voi tehdä työtä, jolla on tarkoitus. Nautin niin paljon ikäihmisten parissa työskentelystä. Se antaa niin paljon, vaikka osaa olla toisinaan rankkaakin. Kuitenkin joka päivä oppii jotain uutta.

Published by

smilingloopy

Olen 26-vuotias geronomiopiskelija, joka kirjoittaa ajatuksistaan elämän iloista ja suruista sekä kaikesta mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s