Kani lemmikkinä


Välillä multa kysytään, miks juuri kani lemmikkinä?

Tästä voi syyttää poikaystäväni perheystävän edesmennyttä Riesa kania, josta kanikärpänen puri ja kanin hankinta jäi hautumaan päähän yli puoleksi vuodeksi.
Kaneista monilla käsitys, että kanit oleskelevat vain häkissä, syövät siemensekoitusta, papanoivat kokoajan ja tuhoavat kaiken. Myöskin monet ajattelevat, ettei kanien kanssa voi tehdä mitään. Tämä kuitenkaan ei ole koko totuus

Kanit papanoivat lähinnä silloin kun ne syö. Niiden ruuat kannattaakin sijoittaa yhteen alueeseen. Useat, eivät kaikki oppivat myös sisäsiisteiksi ja tekevät tarpeensa yhteen kohtaan.
Kanit pitävät jaloittelusta ja pysyvät terveempinä, kun niillä on tilaa liikkua. Mun yksiössä saavat pomppia vapaina 24/7.
Siemensekoitukset ovat lähinä marsujen ruokaa, ei kanien. Herkkuna se menee, mutta ruokana ei. Mieluummin laadukas pelletti. Siemensekoitukset sisältävät rasvaa, joka kertyy kanin elimien ympärille. Tämä ei välttämättä näy ulospäin. Vääränlainen ruokinta lyhentää kanin elinikää. Kanin on tärkeää saada rajattomasti laadukasta heinää ja päivittäin puhdasta juomavettä.
Kanit saattavat lyhentää mm. kännykän latureita tai laukkuja, mutta en tiedä lemmikkieläintä joka ei olisi tuhonnut jotain. Esim. koiranpennut voivat järsiä tuolinjalkoja. Jos kanilla on muuta järsittävää ja koti tehty kaniturvalliseksi, keskittyy kani sallittaviin järsittäviin asioihin. Esimerkisi oksat ja heinätunnelit hyviä.
Kaneja on eri rotuisia. Osa kasvattaa kaneja lihatuotantoon, osa karvan takia. Kuitenkin kanien kanssa voi käydä näyttelyissä kuten muitakin eläimiä. Kanin voi opettaa tekemään temppuja ja hyppimään esteitä. Kanien kanssa voi ulkoilla. Niiden kanssa voi myös ihan vaan hengata. Itse usein istun sängyn vieressä ja kanit tulevat kerjäämään rapsutuksia ja usein köllötetään yhdessä lattialla ( todella rentouttavaa)
Kuitenkin kanillekin voi tulla vaivoja joiden vuoksi, voi joutua viedä eläinlääkäriin esim. hammasviat,suolitukokset jne. Lääkärikäynnistä voi joutua helposti maksamaan mm. 100 euroa. 

Mitä minä saan kanin omistajana?

– kun herään aamulla sängyn vieressä minua tuijotetaan ja sängyllä käydään pomppimassa ja herättelemässä. Niistä on seuraa
– tunnen olevani tärkeä ja hyödyllinen jollekin päivittäin
– kun kania silittää/ niiden kanssa hengaa edes vähän stressi vähenee
– ne lohduttaa ja ilahduttaa silloin kun on surullinen eikä ne tuomitse
– kun luottamuksen saa luotua pienen otuksen kanssa, se tunne on sanoin kuvaamaton
– näen kuinka kani kasvaa ja kehittyy: kuinka arastakin kanista voi tulla todella sosiaalinen ja ruuan suhteen nirsosta voi tulla perso ruualle
– kanin kanssa voi ulkoilla niin, että niillä on valjaat
– pyyteetöntä ja aitoa rakkautta
– kanit ovat opettaneet paljon uutta
– nauraa kanien kohelluksille

Ennen kuin hankkii kanin kannattaa miettiä?


– pystytkö satsaamaan kanin ravintoon? 
   -> Hyvänlaatuinen heinä, hyvä pelletti ja tuoretta vettä. Jos heinä on tarpeeksi ravintorikasta kani tarvittessa pärjää silä ja pärjää ilman pellettiä. Heinää ei saa rajoittaa, koska on välttämätön kanille ja vatsan toiminnalle. Heinää saa Puuilosta 2kg  5 eurolla, Faunattaressa maksaa muistaakseni 6-7 euroa. Tiloilta voi saada edullisemmin kuin 5 eurolla 
  ->EI SIEMENSEKOITUSTA niissä on rasvaa, joka kertyy sisäelimien ympärille ( ei näy päälle päin) ja lyhentää kanin elin ikää. SUOLAKIVI JA MINERAALIKIVET ovat myös turhia, jos heinä on laadukasta. Niistä tulee vain juomiskierrettä ja virtsakiviä

– Pystytkö sitoutumaan kaniin parhaimmassa tapauksessa 10 vuoden ajaksi? Jos kanilla ei ole sairauksia, tapaturmia satu ja rodusta riippuen, kani voi olla pitkäaikainen lemmikki.
– Oletko perehtynyt tarpeeksi kanin luontaiseen käyttäytymiseen, ottanut selvää kaneista?

–  Oletko miettinyt asiaa vain hetken vai pidemmän aikaa, että ottat kanin?  Hetken mielenjohteesta kania ei kannata ottaa ja laittaa sitten eteenpäin kun kyllästyy. Torissa on paljon kaneja  vailla kotia.
–  Jos kanisi sairastuu, miten selviydyt lääkärikuluista? Suosittelen laittamaan rahaa sivuun hätätapauksia ja eläinlääkärikuluja varten
– Onko merkitystä onko kyseessä poikanen vai kävisikö vanhempi kani? Kanien kasvattajia löytyy Suomesta jokusen verran.  Kuitenkaan niiden luonteesta ei välttämättä osata 100 % sanoa mitään, kodinvaihtajasta voi jotain jo tietää.  Monella kanilla tulee murrosikä eli voivat mm. tulla reviiritietoisemmiksi, äkäisiäkin olla, merkkailla pissalla, nylkyttää jne. 6kk vanha kani on nuorin ikä, jolloin kani voidaan kastraatioon tai sterilointiin, josta saa avun. Vanhemmalla kanilla saatta murrosikä olla jo mennyt.
– Kani ei ole lelu, jota voi pallotella paikasta toiseen vaan stressaantuu helposti, jos joutuu vaihtamaan kotia monta kertaa. Kani voi pahimmassa tapauksessa kuolla stressiin eikä luottamuksen synnyttäminen ole helppoa stressaantuneen kanssa,  eli JOS ET ole varma kestätkö murrosikää tai että kani voi järsiä kännykän laturin johdon tai oletko valmis pitämään kodin siistinä HARKITSE tarkkaan useaan kertaan kannattaako hankkia kani.

Published by

smilingloopy

Olen 28- vuotias , joka kirjoittaa ajatuksistaan elämän iloista ja suruista sekä kaikesta mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s